Hondax.nl Information about Honda DAX motorbikes and mopedsKoppeling moer
imageDe koppeling is met een "vreemde" moer op de as gemonteerd. In plaats van een "standaard" zeskant moer is een vlakke moet met vier "hapjes" eruit toegepast om de koppeling mee vast te zetten. Een zeskant moer is niet handig omdat het (de)dontage gereedschap om de moet moet waar geen ruimte voor is. Door deze aparte moer is het contactvlak groot en hoeft het gereedschap niet om de moer. Ook kan het borgplaatje meter worden geplaatst om loslopen van de moer te voorkomen. Een nadeel is dat er speciaal gereedschap nodig om de moer te kunnen (de)monteren.
De onderontwikkelde holbewoners onder ons gebruiken een hamer met beitel/schroevendraaier om de moer los of vast te zetten. De moer raakt beschadigd en het slaan op de moer is ook niet bevorderlijk voor de levensduur van de lagers. En hiermee is het ook niet mogelijk om de moer op het gewenste aandraaimoment vast te zetten. Kortom, gebruik speciaal gereedschap en ga niet prutsen...
2019-09-15 10:35:25

Kasteelmoer dop
imageEr zijn meerdere gereedschappen mogelijk. Het is mogelijk om een bestaande dop te verzagen naar een kroonmoer dop, maar dit is vrij lastig om alle tanden contact te laten maken met de moer. Slippen en onevenredig verdeel de kracht is denkbaar. Met een zaag en een slijptol wordt de gewenste precisie waarschijnlijk niet gehaald. Dit geklungel raad ik af. Gelukkig zijn er ook kroonmoer doppen te koop die als dop op een ratel geplaatst kan worden. In verband met levertijd heb ik ooit een dop zelf gemaakt op de draaibank en freesmachine. Het resultaat staat hiernaast. De moer is zonder problemen losgenomen. Ook kan de moer met een momentsleutel weer worden vast gezet. De beste methode is om de koppelingskorf te blokkeren en met een ratelsleutel de moer los te draaien. Blokkeer de koppeling met een "oliefiltersleutel" tegen roteren. Pas wel op dat de koppeling niet beschadigd raakt.
2019-10-03 10:39:03

Kant en klaar gereedschap
imageHiernaast staat een voorbeeld van een kant en klare kasteelmoer dop. Deze zijn op divese plekken te vinden en in diverse maten te verkrijgen. Deze doppen werken prima en zijn goed betaalbaar.
2019-10-03 10:27:12

Zelfbouw
imageHiernaast staat mijn stukje "huisvlijt". Het is gemaakt van een stuk 32 mm zeskantstaal en op de gewenste diameter gedraaid met een draaibank. De "tanden" zijn uitgefreesd met een CNC freesmachine om de gewenste nauuwkeurigheid te halen. In het midden is een gat geplaatst. Het is de bedoeling dat er een geleider pen in komt zodat de dop altijd recht op de moer worde geplaatst. Hier is nog geen tijd voor geweest, maar voor nu werkt het zo ook zoals hieronder te zien is. ;-)
image
2019-10-03 10:27:37


© 2020 Reiding.com - build: 20190913 5415