Hondax.nl Information about Honda DAX motorbikes and mopedsKromme kleppen...
imageBij het openen van een imitatie C50 blok ontdekte ik dat het motorblok schade heeft. Een klepveer is gespleten, de inlaat klep is krom, de klepgeleider is gebarsten en deels uit de kop geschoven en de zuiger heeft een afdruk van de klep in het aluminium van de zuiger staan. Bij verder demonteren bleek ook dat de andere (uitlaat) klep iets krom was en daarmee lekt. :-(

Uit analyse blijkt dat het aannemelijk is dat als eerste de veerschotel is gespleten. Mogelijk door te hoge toerentallen. Door het breken van de veerschotel wordt de klep niet meer dicht getrokken. Als gevolg daarvan is de inlaat klep open blijven staan en is de zuiger tegen de klep gebotst. De klep is krom geduwd door de zuiger en de zuiger is hierbij beschadigd. Door de kracht is de zuiger iets ingedrukt en omdat de klep krom is geraakt schoof deze niet meer door de klepgeleider omhoog. Daardoor is de klepgeleider uit de kop omhoog gedrukt. De klepgeleider is van bros materiaal en door de klap zijn brokkjes metaal in de cilinder terecht gekomen. De brokjes zijn door de zuiger in de kop "gestampt". Afdrukken van deze metaaldelen zijn in de cilinderkop kop te zien. Waarschijnlijk zijn deze brokjes metaal via de uitlaatpoort naar buiten geblazen omdat deze deeltjes niet meer in de cilinder aanwezig waren. De uitlaat klep is iets verbogen waardoor het aannemelijk is dat een brokje tussen de klep en de zitting terecht is gekomen met de verbuiging als gevolg. De uitlaat klep lekt hierdoor wel en is helaas onbruikbaar geworden.
2019-09-15 10:03:56

Schade en oplossing
imageDe schade is gelukkig beperkt. Twee nieuwe kleppen, een nieuwe geleider, een nieuwe veerschotel en twee spieën is aan materiaal nodig om alles weer werkend te krijgen. De zuiger en kop zijn nog wel te redden door het materiaal bij te werken met een slijpsteentje, vijl en schuurpapier. Vervangen is natuurlijk mooier, maar die investering is vrij fors en de schade aan de kop is zo weinig dat het nadelige effect beperkt is. De kosten aan (imitatie) materiaal is ongeveer € 55. Met een nieuwe zuiger kom je uit op ongeveer € 85 in totaal. Gezien de beperkte prijs van een nieuwe (gevulde) imitatie kop is het te overwegen om de gehele kop te vervangen. Maar voor de ervaring en plezier van oplossen is zelf repareren van de kop ook een goed plan. ;-)
Deze schade is te voorkomen door veerschotels van goede kwaliteit te gebruiken en vooral niet te extreme toerentallen te draaien. Hoe hoger de toerentallen zijn, des te sneller de metalen delen hene en weer worden geslingerd. De krachten die hierbij vrijkomen zijn groot waardoor falen van materialen op kan treden.
2019-10-03 15:01:36


© 2020 Reiding.com - build: 20190913 5422